Konster att må bra

Friska företag och vad som kännetecknar dem
"Friska företag och vad som kännetecknar dem" var namnet på en frukostföreläsning som jag höll på jobbet  i december 2022.
 
2008 redovisades en forksningsstudie om vilka företag som har anställda som inte har hög sjukfrånvaro. I studien studerades privataföretag och det framkom att dessa företag hade 3 gånger lägre sjukfrånvaro än vanliga företag.
Studier fortsatte för att se om resultaten även gällde för komuner och regioner och 2015 redovisades dessa, resultaten höll sig. 
För forskningsstudier tar ofta lång tid innan resultaten syns för oss vanliga , men här finns vad tex försäkringskassan säger om friska arbetsplatser. 
Innan jag går vidare skulle jag vilja påminna om hälsans bestämningsfaktorer, dessa har jag skrivit om i ett tidigare inlägg men det finns också på folkhälsoinstitutetshemsidor
Helt kort kan jag säga att hälsa bestäms av olika saker dessa brukar beskrivas i en typ av "lökmodell"
Man kan beskriva vad som påverkar arbetsmiljön i en liknande lökmodell, Den här bilden låg med i min examensuppsats. 
 
Det  som fattas i denna bild är hur stor roll ledare och chefer spelar, men jag kommenterar det här nedan
  • Innerst i lökmodellen är medarbetaren och dess arbetstider, dag eller natt skift, övertidsarbete, prestationskrav, återhämtning mellan arbetspass , inflytande och delaktighet. Att veta vad som förväntas är viktigt , så även att inte ha motstridiga krav på sig.

  • Arbetslaget spelar roll, hantering av  kränkande särbehandling eller trakasserier, finns det utrymme för utveckling , ensamarbete har negativ inverkan.

  • Nästa lager är tydliga  chefer och ledare med social kompetens som är lyhörda och empatiska och som kan företagets visioner,strategier och kultur. Ledarna och cheferna spelar stor roll enligt den forskning som jag hänvisade till tidigare. Att de ger feedback och ofta  kommunicerar (gärna på dagligbasis ) med medarbetarna, sätter ambitionsnivå och prioriterar om en medarbetare har för hög belastning. Samt att ledarna stödjer varandra, 
  • Anställda på företag som arbetar med att ha tydliga mål och strategier mår bättre. Annat som spelar roll är  finns det tydliga karriärvägar, samverkan med en företagshälsovård, att förstå sambandet mellan arbetssituation och sjukfrånvaro och inte bara se det som statistisk, Att företaget har system och utrymme för feedback

  • Ytterst finns landets med dess arbetsmiljölagstiftning.
Nu finns även en utmärkelse, Sveriges friskaste företag som utses varje år.
 
Vill du läsa mer jag skrivit om arbetsmiljö kolla här om arbetsorsakade besvär     eller mer om utbrändhet    eller om hälsofrämjande ledarskap 
Eller varför inte kolla ett inlägg om skillnaden i att vara frisk eller att må bra  eller vikten av att ha en hobby 
 
Ha det gott /EvA 
En mindmap över vad jag sa på föreläsningen ->