Konster att må bra

Reumatism och kost

1979 när jag fick reumatism fanns det ingen läkare som ansåg att kosten hade någon som helst betydelse för hur jag mådde. Idag är en annan tid,  forskare har insett att det kan finnas ett samband.

 
Docenten och överläkaren Lillemor Berntsson från Akademiska sjukhuset i Uppsala arbetar med Barnreumatologi, hon har startat en ny studie  om kost för barn med reumatism. 

Kosten syfte är att dämpa tarminflammation, eftersom tarminflammation delvis är besläktad med barnreumatism, skulle kosten kunna vara bra även för barnreumatism.

Seattle Childrens Hospital i USA har tagit fram kosten som kallas SCD, "specific carbohydrate diet", Det är en naturlig kost baserad på enkla kolhydrater. Lillemor Berntsson poängterar dock att kosten kan vara svår att följa och att man inte bör experimentera själv utan följa läkares råd  och i denna undersökning fokuseras på att äta vanlig mat utan tillsatser, I studien går det kort ut på 

- ta bort vanligt socker.
- ta bort gluten
- äta endast lite mjölkprodukter,(helst laktosfri)
- i övrigt är det vanlig mat som innehåller kött, fisk ägg, skaldjur, frukt och grönsaker.
- ta bort hel- och halvfabrikat och
-ta bort konsistensgivare

Eftersom tarmen är kroppens största immunologiska organ så ska det bli intressant att se vilka konsekvenser som kan komma fram i studien.

läs eller hör mer om studien på SR  eller hos  reumatikerförbundet  som skriver om projektet, läs mer här.

Mer detaljer om SCD kost  hittas här  
 
Själv vet jag att jag mår bättre när jag inte äter så mycket godis - men varför är det då så svårt att dra ner på konsumtionen ?