Konster att må bra

Vi hör bättre - varför då?
 
Bo Engdahl  forskare vid norska folkhelseinstituttet har undersökt orsakerna till att vi hör bättre nu än för 20 år sedan. Han studie bygger på en kohortstudie från Norge (läs mer här ) Det är framför allt hos  äldre män som skillnaden är störst men även kvinnor har fått bättre hörsel.
  • Vi har lugnare arbetsplatser (men även på vår fritid är vi mer uppmärksamma på att skydda våra öron . Det finns  arbetsplatser och idrottsanläggningar som satt upp ett digitalt öra för att visa på volymen i rummet 

    Vissa instruktörer på gym vill gärna dra upp volymen för att överrösta tex spinningcyklar, eller för att få bättre feeling. Vad de inte tänker på är att de själva ofta står plaserade bakom högtalarna medan vi som är på ett gympass ofta har högtalarna riktade mot oss och kanske bara någon meter ifrån oss. Då är det bra att kunna peka på örat , även vissa dagis har infört det digitala örat och  barnen då vant sig att dämpa volymen)
     
  • Vi har färre öroninfektioner, (Det finns mängder med huskurer mot problem med öronen, själv har jag aldrig tordats att prova någon av dem, men ett av tipsen på denna sida och som alla inom vården också säger är att rengör ALDRIG öronen med tops dvs  stoppa inte in saker i öronen. ett annat tips bland dessa huskurer är att inte bada i dammar, sjöar och floder, mitt tips är att om du gör det ta med rent vatten och skölj öronen ordentligt efter ditt bad. Det var ett tips vi fick lära oss på ett dykcenter då vi dök i saltvatten. Om instruktörerna som dök flera ggr varje dag  skulle hålla sig frisk i öronen så var de tvugnna att skölja öronen och då funkade det)
    På 1177 säger man att du ska kontakta vården när den är öppen om :
    • Ont i örat i mer än 1 dygn
    • Ont i örat och feber.
    • Det rinner vätska ur örat.
    • Det gör ont i örat eller rinner ur örat i två till tre dygn efter att en läkare har bedömt besvären.
    • Besvären blir värre efter undersökning, oavsett behandling eller inte.
    • Du eller ditt barn har lockkänsla i örat, försämrad hörsel, ringningar eller pip i öronen som inte har gått över tre månader efter öroninflammationen.

  • Vi röker mindre. (Louise Honeth på KI studerar  jägare och visar att de som snusar eller röker har högre risk för nedsatt hörsel än andra.  Man pratar om glasöra resp stenöra, har du ett känsligt öra så är du mer påverkad av tobaken och ett enda skott kan då ge hörselnedsättnig läs mer här)
Det är olika mellan könen, mäns arbetsplatser har blivit mindre stökiga och kvinnor har färre öroninfektioner. 
Sedan finns ett svagt samband mellan rökning och ökad risk för åderförkalkning som påverkar cirkulationen i öronsnäckan
 
Norges statistikcentrals befolkningsprognos säger att  antalet hörselnedsättningar troligen kommer att fördubblas till  2040 efter som vi lever längre, men vi kan ju också fortsätta att förbättra förutsättningarna att "spara" på öronen.
 
 Har du funderingar om nedsatt hörsel - kolla hörsellinjen
"En hörselnedsättning kan bero på arvsanlag, miljö, ålder och/eller sjukdom. Var i örat den sitter och hur omfattande den är har stor betydelse för hur landets 1,5 miljoner hörselskadade hör och kan kommunicera i sin vardag."
 
Vad är dina bästa örontips?