Konster att må bra

Epidemiologi - vad är det ?

Jättekallt ute = högre risk för infarkt. Risken är 14 %högre att drabbas av hjärtinfarkt vid 0 grader än vid 20 grader. Hur kan man säga det, jo genom att leka spårhund och forska om samband.

Epidemiologi är läran om sjukdomsförlopps demografi, man studerar både smittsamma och vanliga sjukdomar som  tex högtblodtryck eller diabetes. Ofta är man ute efter att hitta  olika riskfaktorer för ohälsa och förtidig död, till exempel livsstilsfaktorer som rökvanor, kostvanor och motionsvanor och miljöfaktorer som passiv rökning.

Jag imponeras av berättelsen om läkaren vid namn John Snow som lyckats stoppa koleraepidemin i London på 1850-talet.mHan markerade på en karta var människor blev sjuka. På så vis lyckades han ringa in ett sjukdomsområdet  och  en specifik vattenpump där många hämtade sitt dricksvatten.Genom att ta bort handtaget lyckades han minska antalt som insjuknade i kolera.  läs mer här

En annan spännande historia är den om hygienens betydelse, det var 1847, då läkare Ignaz Philipp Semmelweis funderade på sambandet mellan två olika förlossningsavdelningar på samma sjukhus. Den ena hade en dödlighet på ca 13 % i barnsängsfeber och den andra hade en dödlighet på ca 2 % . Det var så att den ena användes för utbildning av medicinstudenter och den andra för utbildning av barnmorskor. Medicinsstudenterna tränade också på att obducera , Ignaz Philipp Semmelweis kom fram till att de förde med sig smitta från obduktionerna in till förlossningssalen. Han beslutade att de var tvugna att tvätta händerna. Detta var innan man hade kunskap om bakterier och han kallade det ett okänt likämne.
 

Med hjälp av detektivarbete och samkörning av register har läkare sett att det faktiskt finns ett samband mellan väder och hjärtinfarkter.  Studien har letts av David Erlinge, överläkare på Skånes universitetssjukhus och Moman A. Mohammad, läkare på Skånes universitetssjukhus  läs mer här  I studien har man samkört mer än 274 000 hjärtinfarkter i Sverige (1998 - 2013) med väderdata från SMHI. Resultaten visar att vid dagar som har kallare temperatur, lägre lufttryck, höga vindhastigheter eller färre antal soltimmar ökar risken för hjärtinfarkt. Den som spelade störst roll var lägre lufttemperatur. Risken var 14 procent högre att drabbas av hjärtinfarkt vid 0 grader än vid 20 grader.  David Erlinge tipsar att  "Patienter med hög risk för hjärtinfarkt, till exempel äldre personer som haft hjärtinfarkt tidigare, kanske ska undvika att gå ut när det är riktigt dåligt väder eller åtminstone klä sig väldigt ordentligt så de håller sig varma"

Forskarna ska nu fortsätta och se om det finns samband mellan hjärtinfarkt och sportevent eller högtider. 

 

Fullkorn - Hur väljer man bra bröd
Varför ska vi äta mera fullkorn, jo för att  minska risken för typ-2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom, tjock- och ändtarmscancer. Fullkorn kan också hjälpa till att hålla vikten, eftersom fibrerna mättar bra. En lagom mängd är ungefär 70 gram per dag för kvinnor och 90 gram för män. Det är  ~=
 • en portion havregrynsgröt   och en portion fullkornspasta eller
 • två skivor knäckebröd  och en portion matvete eller
 • en portion fullkornsflingor, en skiva nyckelhålsmärkt mjukt bröd, en skiva knäckebröd och en portion fullkornspasta.
(detta kommer från livsmedelsverket läs mer här )

Men hur var det där med mjukt fullkornsbröd ? Jag läste en gammal blogg av dietisten Viktoria Schiöler , hennes blogg är från 2009 men tipsen gäller ändå. Här är en kortare summering av hennes tips,
 
 • Titta på brödet! Innehåller det hela kärnor? Är det tungt? Då är sannolikheten stor att det är bra. Titta på innehållsförteckningen, helst ska den börja med något rejält som rågkärnor. Vetemjöl och andra fina mjölsorter ska helst inte vara första ingredienser, men hela eller krossade kärnor, linfrön och solrosfrön ger ett lägre blodsockersvar.
 • Fiber är bra, gärna 8 gram fiber per 100 gram eller mer.
 • En sockermängd på mindre än 5 gram sockerarter per 100 gram är nästan försumbar. Mer socker behöver inte heller vara liktydigt med ett dåligt bröd. Den största blodsockerhöjningen står mjölet för. Helkorn och kostfiber är viktigare än att brödet är osötat.
 hela bloggen hittar du här, där finns också en tabell med fler livsmedel och deras fullkorns mängd.
 
 
Även brödtillverkarna har insett att vi tycker det är svårt att hitta i bröddjungeln så Pågens har skapat en hemsida för att vi konsumenter lättare ska hitta rätt. Du väljer själv att kryssa i vad du är på jakt efter tex fullkorn, surdeg eller gluten, så kommer deras produkter upp.  Här letade jag på fullkorn:
 
sen klickar du bara på det bröd du vill titta mer på så presenteras det med energi, kolhudrater mm dels per 100g dels per skiva. super-bra faktiskt!  Råggrova är ett bra bröd det innehåller ca 85 % fullkorn
man kan läsa ännu mer om tex sockerarter etc på pågens snygga hemsida
 
 
Även Fazer har en hemsida  som visar deras bröd och vad de innehåller. Dock har hemsidan en hel del att önska, jag måste klicka på varje produkt för att gå igenom innehållet, de har inte den fiffiga urvalssidan som Pågen hade. Dock har Fazer bra information på påsarna där man kan se hur mycket % fullkorn brödet har. Jag kan rekommendera Rågkusarna som har 91 % fullkorn, men även Rågform som har 70% fullkorn. 
 
Om vi sedan tittar på Fazers Rotfruktsbröd och Fruktkusar så presenterar de brödet som ett mörkt bröd men det första ingrediensen som presenteras i innehållsförteckningen är vetemjöl - och som dietist Viktoria skrev så är de inte lika bra då. 
 
Innehållsförteckningen redovisar per 100gram så tyvärr kan jag inte varken på påsen eller på hemsidan snabbt se hur mycket en skiva innehåller.
 
Även kungmarkatta har bra bröd med mycket fullkorn. Och de har också en hemsida där du kan kolla upp ett specifikt bröd. Hemsidan tillåter att man sorterar bort gluten , laktos, soja mm. 

Vissa tillverkarna anger mängden fullkorn på två sätt  på vikt och ibland på torrvikt... det gör det inte lättare för oss konsumenter att jämföra eftersom Kungmarkatta bara anger ett värde så vet man inte om det är torrvikt eller inte.
Deras Extra grovt rågbröd innehåller 61 % fullkornsråg. Dock tror jag att jag kan rekommendera alla deras bröd då det inte verkar vara vetemjöl i något av dem.
 
 
Hör du till dem som vill äta hårtbröd såblir det ju jättelätt att välja bra bröd jag kan rekommendera Falu-rågrut, Wasa Surdeg flerkornWasa surdeg gourmet, EKO Krispig råg, Surdeg råg, Sport, Sport +, mfl.
 
Vissa butiker sorterar sitt mjuka bröd efter ljus eller mörkt, skivat eller butiksbakat. På vår ICA-kvantumbutik så har de också skapat en hylla med bröd som har hög halt fullkorn. Ju högre på hyllan desto mer fibrer 
Fiffigt tycker jag.
 

Kost är en av delarna i hälsohjulet
 

Hur påverkas vi av vår mobil
Hur mobilerna påverkar oss ? Blir vi bättre på att multitaska - NEJ . Sover vi bättre - NEJ. Får vi lättare att umgås med andra - NEJ. Borde vi surfa innan vi ska sova NEJ !
 
ASAPSCIENCE visar ett kul youtube klipp med olika sätt som mobilen påverkar oss, kolla det gärna, om inte, så här är en summering 
 1. 5-10 % av användare kan inte reglera hur mycket de använder internet och genom att titta på hjärnan så ser forskare att de är påverkade precis på samma sätt som en människa som är beroende. tex man får svårt att fokusera och ta beslut. Eftersom sociala medier ger direkt feedback så skapas ett begär efter den stimulansen
 2. Studier har funnit att de som använder mycket socialamedier blir sämre på att göra flera saker på samma gång ( = multi-taska). Att multitaska online gör att hjärnan inte klarar av att filtrera bort störningar lika bra  och kan leda till att du får svårare att komma ihåg saker
 3. Mer Dopamin frigörs när vi pratar om vad vi själva tycker motför när vi lyssnar på andra . När vi träffas på riktigt pratar vi om oss själva 30 - 40 % medan på sociala medier så blir det upp till 80%. Mer dopamin frigörs då om vi har fler följare på sociala medier 
 4. Studier har visat att par som träffas på nätet trivs bättre ihop än de som träffas första gången på riktigt 
I December 2018 såg jag Professor Anna Ståhlbröst föreläsa och detta om barns internet-vanor fastnade rejält 
 • youtube är den populäraste sidan bland 2-8 åringar
 • 5% av 0-1 åringarna använder internet regelbundet 
 • 53 % av alla 2-åringar använder skärm 2 timmar per dag 
 • 58% av barn 2-12 år har en skärmtid på 5 timmar  eller mer
 • 27 % av barnen är inte alls ute i naturen
 • små barn känner sig ensamma/övergivna
 • små barn har svårare att knyta an till sina föräldrar
 • skärmtiden påverkar barnens sömn negativt , de sover mindre, lägger sig senare och får  mer oregelbundna vanor
Jag tycker dessa siffror är skrämmande, -  varför i hela friden använder så små barn internet 
 
Psykologen Hassan Jaghoory varnar i en artikel i Vasabladet för en ny folksjukdok som han kallar popcornhjärna. Han säger "– Passiv skärmtid fungerar som kokain för hjärnan. Den aktiverar hjärnans belöningssystem utan att hjärnan behöver anstränga sig och sparar därför energi. Hjärnan känner sig nöjd och blir beroende. Skolarbetet upplevs i stället som jobbigt och ointressant eftersom det kräver högre mental aktivitet och energi av hjärnan". Ganska läskigt om jag får säga det!
Popcornhjärna är när det poppar omkring i tusen tankar hit och dit och det orsakar hjärnstress och i det läget fungerar hjärnan långsammare.    läs hela artikeln här
– Forskarna rekommenderar en timme per dygn för passiv skärmkontakt, och jösses det är lite,  jag spenderar mycket mer än så!
I artikeln så berättar Jaghoory att de fotat hjärnor och ser påverkan på hjärnan hos de som spelar länge vid datorn.
Jaghoory ser också att ungdomar får svårare att uttrycka känslor och rent får ångest av för mycket känslor för de är så ovan med dem. Men Jaghoory kommer  också med ganska enkla tips på hur psykisk hälsa hos ungdomar ska stödjas:
 • Begränsa skärmtiden,
 • sova sju åtta timmar per natt,
 • regelbundna måltider med så lite socker som möjligt,
 • belöna hjärnans aktiveringssystem på ett bra sätt,
 • läsa mycket,
 • umgås med vänner och
 • motionera tillräckligt.
Ytterligare ett youtube klipp visar hur hjärnan och kroppen påverkas av mobilen. se det här Ni som läst mina tidigare blogginlägg vet att sömnen påverkas av att skärmen lyser. Skärmen lurar hjärnan att tro att det är dag, om vi läser vid sängdags. Detta påverkar melatoninproduktionen.
Kroppen gör sig också av med gifter under natten när vi sover, om kroppen inte fattar att det är natt så kommer rensningen av gifter inte att ske.
Försök sova 6-8 timmar per natt. Det är lätt att man surfar lite längre äv avsett. Mitt tips är att försöka släcka samma tid varje natt !
Om man inte sover tillräckligt, blir det svårare att lära sig nytt, att komma ihåg gammalt och det kan desssutom leda till att man känner sig hungrig fast man inte borde vara det.
Tips från filmen är att använda de funktioner som vissa appar och mobiler har som ger en lägre  ljusstyrka, ett slags "natt-ljus".