Konster att må bra

Hur mycket är för mycket alkohol
 

När jag läste till hälsocoach blev vi introducera i hälsohjulet och en del av det var alkoholkonsumtion, vi skulle fråga om personen drack för mycket. Det är ju lite absurt för få tycker väll det så då måste man ha något att jämföra med. Det är varför vi pratar om standardglas. 

Det finns inget ofarligt drickande. Forskning visar att alkohol är skadligt från första glaset och att riskerna ökar gradvis i samband med konsumtionen.  Det finns något som kallas för  riskkonsumtion, det är en alkoholkonsumtion som medför förhöjd risk för skadliga fysiska, psykiska och sociala konsekvenser.  Det finns också något som kallas för intensivkonsumtion som anger hur mycket en person kan dricka vid ett och samma tillfälle utan en stor förhöjd risk. 

Läkare har svårt att säga hur mycket eller lite alkoholen skadar dig som person. Därför har de tagit fram en slags rekommendation som bygger på standardglas, som de använder och mäter mot.

  • För kvinnor pratar man om att en konsumtion över 9 standardglas per vecka är en förhöjd risk och intensivkonsumtion är mer än 3 standardglas vid ett och samma tillfälle
  • För män innebär en konsumtion över 14 standardglas per vecka en förhöjd risk. Intensivkonsumtion räknas som mer än 4 standardglas per tillfälle.

1 standardglas innehåller ca 12 gram ren alkohol. Detta motsvarar olika antal centiliter beroende på dryck. Till exempel motsvarar ett glas vin, ca 15 cl, ett standardglas om 12 gram alkohol. 

Här är några exempel på vad olika drycker blir omräknat till standardglas:

  • 1 glas vin 15 cl (11-13%) = 1 standardglas
  • en drink/shot på 4 cl starksprit (40%) = 1 standardglas
  • 33 cl starköl (dvs en liten starköl)= 1 standardglas
  • 50 cl cider = 1 standardglas
  • 50 cl folköl = 1 standardglas

för att räkna på ett annat sätt så är 

  • En starköl på en halvliter (50 cl) motsvarar 1,5 glas.
  • En flaska vin (75 cl) innehåller 6 glas.
  • En flaska sprit (70 cl) innehåller 18 glas.
Kvinnors riskkonsumtion skulle kunna beskrivas som konsumtion över en och en halv flaska vin på en vecka eller tre glas vin på onsdag, fredag och lördag.
Mäns riskkonsumtion skulle kunna beskrivas som konsumtion över  10 st starköl (50 cl) på en vecka eller  två  6or  wihisky  och  8 stark öl.  Men observera att det är högst individuellt och att de som är känsligast - ofta de med anlag eller de som tål mycket alkohol - bör dricka mindre. Äldre bör halvera siffrorna för riskkonsumtion.  läs mer på systembolagetssida
 
Kroppen kan förbränna ungefär 6 gram alkohol per timme, dvs ½ standardglas.
 
Känner du att du kanske ligger i riskzonen finns alkoholhjälpen 
För att pigga upp ett allvarligt ämne så bjuder jag på Johan Glanshur är det där med dialekter