Konster att må bra

En hobby - kan ses som ett vaccin mot demens och stress!
 
 
Dansa för livet - både hjärna och hjärta !
DNs vetenskapsskribent Karin Bojs förespråkar att dansa eftersom det förhindrar denens!  läs mer om forskningen som går ut på att det är bra därför att att man tränar fysiskt när man dansar , man träffas i ett socialt sammanhang och att man måste ha huvudet på skaft. Dessutom tränas balansen, och om man är äldre så får man dessutom en tillväxt i hippocampus istället för tvärt om. Äldre som dansade blev i undersökningen mer kreativa.
 
Från det vi fyller 65  fördubblas risken för demens var 5:te år, och vid 85 är det ca 1/3 som är påverkad av demens. Tur nog så minskar demens  i europa. Och allt som är bra för hjärtat är bra för hjärnan också. Så
  • håll dig fysiskt aktiv,
  • håll en hälsosam vikt,
  • håll koll på ev högt blodtryck och ev diabetes  och
  • se till att ha kul på jobbet. Om du har ett långtråkigt monotont jobb så är det högre risk att få demens så då är mitt råd- se till att ha sju jäkla kul på fritiden!  eller om du kan lyssna på något intressant i lurar under tiden du jobbar 
 
Pyssla för att stressa av?
Just nu finns det många olika pysseltrender som ex målarmöcker för vuxna, långsam matlagning från egna råvaror tex pulled pork, tryckkokning, stoppa korv och baka surdegsbröd av egenmatad jäst.
 
Varför gör vi allt detta - ja för att koppla av och få vara i ett flow  
Att sticka, virka, sy, ja nästan vilket handarbete som helst blir som ett slags mindfullness-träningspass. Det finns många hantverk (tex quiltar, flaskskepp och skyttegravskonst) av soldater och krigsveteraner och forskningen menar att det fyller en funktion att motverka stress och PTSD. Även i studier med de med kronisk trötthets syndrom och depression kunde forskarna se att människor blev gladare och fick bättre självkänsla av handarbete. Forskningen visade också att ett gäng stickare kände sig rent lyckligare och att de kände att de åstadkommit något, förutom den sänkta stressen. Även quiltare mådde bättre av sin hobby.  Detsamma gällde även om man höll på med mer "manstypiska" hobbys som tex träarbeten.
Även bland de som höll på med handarbete så såg man att de ofta mådde bra av att vara med i ett socialt sammanhang. Jag föreslår en quiltgrupp eller en snickargrupp, jag har provat båda och förordar dem.
 
Om vi använder dr Richard Blonnas 5Rs of stress så är handarbete en form av Relax och dans en form av Release.
 
 
Så ska nu alla börja sticka, quilta eller dansa - nja jag tror det är bäst att hitta sin egen hobby, där man kan gå in i sin egen värld en stund och fokusera på nått och fullkommligt känna flow.
Men jag kan rekommendera både zumba och Luleå linedancers om du vill dansa och om du vill quilta  så rekommenderar jag Rikstäcket och  Quilterian i Luleå.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress