Konster att må bra

Hälsofrämjande ledarskap
 Vad är hälsofrämjande ledarskap egentligen ?
Som jag tolkar det är det att som chef eller organisation  arbeta förebyggande och inte bara med den fysiska arbetsmiljön. 
Men hur gör man då för att medarbetare ska må bra, Prevent har frågat ett antal chefer och sammanställt ett antal kloka svar, kolla gärna filmen .
Bland annat  säger de
  • sätta upp tydliga mål
  • forma en kultur , hur vill vi ha det och vad är OK , vad är respekt
  • får folk att samarbeta
  • se till att alla har en roll, att alla vet vem som gör vad och att alla känner delaktighet
  • att ha balans mellan krav och vad man klarar av 
På arbetet måste det finnas tillfälle för balans mellan arbete och återhämng. På det privata planet måste man få till balans i  mat, sömn och träning. Som arbetsgivare måste man tex vara tydlig med vilka förväntningar man har när det gäller att vara nåbar. Många av oss har jobbmobilen på hela tiden både på jobbet och utanför. Men förväntas vi ha det? Nej oftast inte. Så varför tar vi på oss så mycket ansvar.
Vad kan vi göra åt arbetsmiljön och vad kan ledare göra? Ja Prevent har flera förslag, ett är att ha "promenadmöten" läs fler av förslagen på hur man kan skapa balans. Jag har själv provat promenadmöten och jag tycker det är bra  ur två perspektiv  det första är att man rör på sig. Det andra är att när man går bredvid varandra så tittar åt samma håll, mer frammåt, man sitter inte på var sin sida om ett bord. Jag tycker det har blivit bra samtal, mer avslappnade.
 
 
 2012 gjorde jag mitt examensarbete med fokus på stressförebyggande arbete bland tjänstemän som arbetade på multinationella företag i Sverige. Europeiska arbetsmiljö-organisationen  EU-OSHA hade vissa råd för organisatoriska stressförebyggande insatser och syftet  med vår uppsats var att se vad tyckte tjänstemännen om dessa råd.   Kolla gärna på den . Helt kortt visade vi  att  råden upplevdes som genomförbara men de upplevdes ibland för övergripande och otydliga.
 
Råden hade ingen inbördes prioritetsordning, vilket gjorde att ett företag som ville förebygga stress inte fick någon  praktisk hjälp vid genomförande av förbättringsaktiviteter. Råden gav inte heller någon  information om bakomliggande syfte. Detta gjorde att många av informanterna tolkade råden olika. Alla informanterna tyckte ändå att råden från EU-OSHA var mycket bra och att de borde vara lätta att införa men resultatet visade att ytterligare förutsättningar krävdes och att det då finns hinder för genomförandet.
 
Sedan dess har det hänt endel angående vår  arbetsmiljö. 2016  skrevs målet är att "ingen ska behöva bli sjuk på grund av ohälsosam arbetsbelastning eller kränkande särbehandling på jobbet." Arbetsmiljöverkets föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö  (AFS 2015:4) började gälla 31 mars 2016 och handlar om det.
Det Prevent publicerar på sin hemsida belyser i alla fall delvis  de punkter som EU-OSHA satte upp för arbetsgivare ,  vilka var :
1 att ge arbetstagarna tillräcklig tid att utföra sina arbetsuppgifter,
2 att ge tydliga arbetsbeskrivningar,
3 att belöna arbetstagare för goda insatser,
4 att se till att arbetstagarna kan lämna klagomål och att ta dessa på allvar,
5 att ge arbetstagarna kontroll över sitt arbete,
6 att minimera de fysiska riskerna
7 att låta arbetstagarna delta i beslut som påverkar dem,
8 att anpassa arbetsbelastningar efter varje arbetstagares kunskaper och resurser,
9 att utforma uppgifterna så att de blir stimulerande,
10 att tydligt definiera arbetsroller och uppgifter,
11 att ge möjlighet till social interaktion, och
12 att undvika otydlighet när det gäller arbetssäkerhet och karriärutveckling.
 
 Det är roligt att ta upp uppsatsen idag flera år senare och se att det finns saker i den som jag fortfarande är övertygad om. "De vi intervjuade talade om att gränserna för arbetstid höll på att suddas ut.. Att ha oförutsägbara arbetstider, för hög eller för låg arbetsbelastning är en riskfaktor för stress . Frågan om arbetstider skulle behöva uppmärksammas mer  av arbetsmarknadens parter."
 Jag tänker att vi som har möjlighet att flexa, arbeta hemifrån eller vi som läser jobbmailen hemma på kvällen, vi som tar med datorn hem och jobbar lite för att hinna förbereda morgondagensmöten -  hur många av oss räknar antalet timmar på veckan och summerar efter hur många timmar vi faktiskt arbetat? och hur många av våra arbetsgivare har ett fungerande system för att följa upp det för alla medarbetare oavsett om en person är övertidsavlöst eller har förtroendetid.
Arbetstidsmåtten i Sverige finns för att om vi jobbar mer kommer vi att må och producera sämre!
Mitt råd är att - Försök hinna med ett liv och inte bara att jobba, både  för dig själv men även för  din familj.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress