Konster att må bra

Gillar du att sola ?
Gillar du att sola? det gör jag. Men solar vi för mycket finns risk att få hudcancer. Störst risk har man om man bränner sig. Hudcancer är den allvarligaste formen av cancer  men får man behandling tidigt så blir man av med sjukdomen enl 1177.
Man ska helst inte utsätta sig för uv-ljus för länge, hos SMHI kan man se en prognos för uv-index i det område där man bor. Om jag tolkar tabellen så ska man inte vara ute i Norra norrlands kustland mellan kl 10-14 i mer än 30-60 minuter i juni.
 
 
Malingt mellanom är vanligast att få på rygg, mage och ben men kan finnas på andra platser också, det ser ut som ett födelsemärke eller en leverfläck. Kännetecken på sjukdom är att märket är oregelbundet till färg och form och att det är större än 5 mm eller att det blöder.  Cancer.se har ett antal olika bilder om du vill kolla eller jämföra
Sist jag var på apoteket sa receptarien att solskyddsfaktor under 20 spf (sun protection factor), det säljer de inte för man bör har solskydd på 30-50 spf. Krämen ska skydda mot UVa- och UVb-strålning.
Hur förklarar men spf - jo om jag bränner mig efter 10 minuter i vanliga fall men istället tar på solkräm med 30 spf då kan jag vara i solen 10min * 30 spf = 300 minuter =5 timmar innan jag bränner mig ...typ... för man måste fylla på var tredje timme eller om man badat etc. Läs mer på apoteket om deras beskrivningar av hur man ska välja solkräm
 
Visste du hur mycket solkräm man ska ha på - en hel näve för hela kroppen  !!
 
Nån gång i min ungdom hörde jag att ett par jeans är ca 100 och en skjorta är ca 50. Så om man inte vill kleta in kroppen i mängder med kräm så är det bäst att ta en solskjorta eller sitta i skuggan. En annan sak är att man ska slänga förra årets kräm och alltid ha frächa krämer. Fast å andra sidan ska man ha en hel näve kräm flera gånger per dag så lär den inte bli kvar till nästa år :)
 
Varje år upptäcks ca 7000 varav 4000 är invasiva och ca 3000 som är i förstadie enligt patientföreningen.   Bli inte orolig om läkaren tycker att ni ska operera bort ett märke för på varje elakartad så har man tagit bort 60 st som inte var det.
 
Det finns ett antal appar som sägs vara specialicerade på just diagnostisera hudcancer, där man kan ta en bild och skicka in,tex  iDoc24 och  First Derm och ska få den bedömd, men när jag kollar på deras recentioner så vet jag inte om jag kan rekommendera dem. Ett besök på vårdcentralen  kanske ändå är bäst.   En App som jag däremot kan rekommendera är den från strålskyddsinstitutet "Min soltid" där man ska hålla reda på hur länge man kan sola utan att bränna sig.
 
 Annars är allmänna rekomendationer är att undvika att vara i direkt sol mellan 11 och 15, detta gäller mellan april och till  september och inte minst var ytterst försiktig med solarium tänk på att man blir rynkig av för mycket solande.
Men vi behöver också solljus  för det innehåller UV-strålar som hjälper kroppen att producera D-vitamin, vi behöver ca 15 minuter i solen - inte mer.  Eksem och psoriasis förbättras av sol medan rosacea försämras av sol. Kolla gärna filmen från doktor.com
  
I Australien har de massor av sol så de har skapat en ramsa för att hjälpa föräldrar och barn att komma ihåg att 
SLIP SLAP SLOP, ----   drap på en t-shirt, smeta på solkräm och ta på en solhatt ....
Slip in a T-shirt
Slap on sunscreen
Slop on a hat