Konster att må bra

Boktips - Hälsorevolutionen
 
Jag har lyssnat klart på Maria Borelius bok "Hälsoresan -vägen till en antiinflammatorisk livsstil" och 
den var så bra att jag kände att jag måste gå förbi biblioteket och låna boken, för att kunna bläddra lite fram och tillbaka.
Vad är det som är så bra då? - ja jag tycker att det är roligt med en faktabok som presenteras i jag-form, läsaren får följa Maria som är vetenskapsjournalist i intervjuer med kända forskare och vetenskapskvinnor och män, vi får följa henne på flygresor och kämpande uppför trappen hem till lägenheten, hon besöker nunnekloster och byar med extremt lång livslängd sk. blåzoner. Hela tiden letar hon efter svaret på frågan Hur kan man må bättre?
 
Det hon beskriver och refererar till finns med i en lååång lista med referenser, kanske upp emot 100 st, det gör att jag känner mig trygg i det hon säger (eller skriver för den som läser en traditionell pappersbok.)
 
Att antiinflammantorisk mat ska vara bra för hälsan har vi kunnat läsa om i pressen och att äta mindre socker  och mera fet fisk är väll ingen kioskvältare. Men jag tycker att jag får ännu mer detaljer kring varför är det bra. Ja, Maria beskriver detta ända ner på cell-nivå. Alla kanske inte gillar den här typen av extrema detaljer men för mig som naturvetare är detta en guldgruva av kompetens. 
Boken tar inte bara upp vad som är bra att äta utan också att man kan undvika att äta , dvs kort-fasta beskrivs.
 
Inte bara kost 
Men det är inte bara kost som är antiinflammatorisk. Att meditera, sova, motionera och på andra sätt stressa av är också bra är att minska inflammation i kroppen.
 
Förundran
Men det som överraskar mig mest är att känslan av förrundran är antiinflammatorisk, tex att titta på solnedgången, se ut över öppnavidder, titta på en konstutställning, sport eller en musikföreställning, att själv delta i en kör eller lyssna på en symfoni.
 
Utsikten en vacker dag på isen väcker förundran. 
Det är inte så att man mäter nån otydlig självupplevd stressnivå utan det är olika typer av biologiskatester, just förundran mättes med mängden cytokin IL-6 i salivet.
Maria ger följande att fundera på om du vill ha bra kondition så kan du inte sitta på rumpan - nej du måste ut och träna. På samma sätt är det med förundran endel använder kyrkan som ett mentalt gym för andlighet och förundran.
 
En annan sak som visat sig vara antiinflammatorisk är hormonet oxytocin  som skapas bl.a. av kärlek och intimitet.
 
Boken innehåller recept och goda råd för att minska inflammationsmarkörer och inflammation i kroppen.
 
Sen då
Det som fastnar hos mig är att jag som vegetarian måste få i mig mer protein och det finns faktiskt proteinpulver som inte säljs i stora dunkar med konstiga innehållsförteckningar. 
 
Det finns ett proteinpulver som görs av alger, det är galet grönt men helt ok att sätta på frukosten köper även ett ajurvediskt piller som motverkar stress( Spirulina,köpt på life och KSM66) Jag går all-in och kompletterar mitt life-inköp på apoteket och köper nyponpulver, omega-3 och mjölksyrebakterier på burk (LactiPlus Mage). Probiotika  och mjälksyrade grönsaker utökar tarmfloran och bidrar till att minska cytokiner (inflammationsmarkörer) 
 
Jag sätter mål att prommenera /motionera ca 45 min per dag eftersom motion sänker blodsockret och på så sätt minskar inflammation.
Sen  skulle jag vilja meditera men har inte kommit igång. Jag tränar däremot att göra en sak i taget som en slags mental vila. Att se saker runtomkring sig gör att det är lättare att hitta saker att förundras över.  I vanliga fall lyssnar jag alltid på en bok när jag prommenerar, syr eller sitter på bussen men inte nu. 
Jag försöker att äta mer nötter och mellanmål för att inte blodsockret ska skrika efter godis.
Färgstarka grönsaker vet vi sedan innan att de är nyttiga men efter att jag läst boken blir jag påmind om att kryddor också är bra som tex kanel, ingefära och gurkmejram.
 
Har du provat något av detta, kanske också  läst boken - vad är dina reflektioner? 
 
PS jag lyssnade på boken via storytell
Lyssna gärna på hennes nya bok "Bliss"