Humus är jättenyttigt och ett gott sätt att få i sig baljväxter. Det är dessutom enkelt att göra .
Jag tycker det viktigaste med humus är smaksättningen.
- Häll av och skölj kikärtorna.( eller vitabönor eller gula ärtor eller vad man nu vill ha)
- Mixa ärtorna med 1 tsk olivolja och 1/2 dl vatten (ev mer om man vill ha det lösare)
- Smaka av med salt och peppar, vitlök, citron och eventuell nån mer smaksättning
Olika smaksättare till hummus
- soltorkade tomater - mitt bästa tips
- oliver
- spiskummin - själv tar jag aldrig spiskummin för jag tycker det är godare utan :)

Egen färskost är en annan ska som du kan göra själv ganska enkelt och som är gott till det grillade:
- Ta en liter filmjölk och sila den genom papperskaffe(melitta)-filter över natten i kylskåpet (det ryms inte i ett filter men två)
- tillsätt 1 tsk salt
- smaksättare kan vara 1 klyfta vitlök eller 1-2 tsk italiensk salladskrydda
Jag har inte någon hållare till mitt kaffefilter så ja tar en tratt och det ryms inte en hel liter filmjölk men vartefter vätskan rinner undan så kan jag fylla på efter en timme.

0