Det kan kännas som en balansgång att fundera på var man ska gå och vad man ska undvika.

Serina Chang, Jure Leskovec med kollegor (på institutet för datavetenskap vid Stanfonduniversitetet) har analyserat data från bla mobiltelefoner och kommit fram till att det är en liten andel smittade (ca15%) som står för en stor del (80%) av smittspridningen. Forskarna har också listat var detta sker och kallar det smittspridningshändelser och smittspridningsplatser.
- Resteuranger med bordsservering låg högst på listan,nästan 4 gånger så farliga som nästa i listan
- Gym
- Kaféer
- Hotell
Rörlighet anser forskarna spela en avsevärd roll. De med lägre inkomst har inte haft råd eller möjlighet att stanna hemma. Vita smittas i lägre grad, kanske för att de i större utsträckkning kan arbeta hemifrån.
Mataffärer i låginkomstområden var mer smittspridande är i höginkomstområden och man tror att det beror på att det vistas fler personer där.
Forskningen bygger på ca 100 miljoner människors rörelsemönster i 10 av USAs storstäder. Läs mer här, DNs artikel
DN 29 november skriver att även stora studier från Hunan visar på samma sak. (ur tidskriften Sience) tex mataffärer i fattigare områden sprider mer smitta än i rikare områden. Socialt utsatta drabbas hårdare.
Människor som bodde ihop smittades mer än om man inte bodde ihop. (vid lockdown i Hunan ökade risken 4gånger) Vänner och andra sociala kontakter var än mer harmlösa. Lägst smittorisk var slumpmässiga kontakter på stan eller inom vården.
Covid-19 tycks smitta mest precis när det bryter ut, även innan några symptom visat sig.
0