Konster att må bra

Baka fullkorn utan jäst
Många svenskar äter för lite fullkorn, Chalmers har startat ett  samarbetsprojekt med flera andra aktörer för att möta det problemet, eftersom fullkornsmat är en enskilt bästa matprodukten för att förebygga ohälsa. 
Forskningen visar att ett högt fullkornsintag förebygger många av våra stora folksjukdomar tex hjärt- och kärlsjukdomar, vissa cancerformer och diabetes typ 2.
Enligt nordiska näringsrekommendationer behöver vi få i oss ca 70-90 gram fullkorn per dag.
 
Om man som jag inte gillar havregrynsgröt så kan en halv dl kalla havregryn läggas på morgonfilet eller så kan ett par fullkornsmackor vara ett bra alternativ.

Nu tycks vi vara i en period där vissa hamstrar jäst, så jag tänkte bjuda på mina favoritrecept av grövre bröd som inte har jäst. 
 
 Men vill du hellre se en film så är en här , det är en kille som har bloggen MatGeek som visar.
Susans fröbröd Grädda  ca en timme i 150 grader.  glutenfritt
  • 2 dl majsmjöl (typ polenta)
  • 1/2 dl linfrön
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 3/4 dl solroskärnor
  • 1/4 dl pumpakärnor
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 1/2 dl kokande vatten
  • Flingsalt att strö över (är man extremt nyttig skippar man saltet).
Gör såhär: Koka upp vattnet. Blanda samman mjölet och fröerna. Häll på oljan. Häll det kokande vattnet över mjölblandningen och blanda till en smidig deg.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och tryckt ut degen på det med ett till bakplåtspapper över. Försök att göra det så tunt som möjligt, men akta så att det inte går sönder.
Dra linjer med en kniv så är det lättare att bryta det snyggt när det är färdigt. Strö över flingsalt.  Bryt i lagom stora bitar när det svalnat.
Klart! (jag gör dem tunnare o då blir det 2 plåtar men då får man ha lägre temperatur eller kortare tid)
 
Dorriths lingonlimpa i långpannan  ca 175 grader i ca 25-35 minuter i mitten av ugnen
  • 5 dl Rågsikt
  • 5dl Grahamsmjöl
  • 6 dl vetemjöl
  • 4 tsk bikarbonat
  • 2 tsk salt
  • 2 msk brödkrydda
  • 2 dl honung eller sirap
  • 2 dl lingonsylt
  • 6dl fil (vilken sort som helst mjölkfritt går bra)
  • 2 dl mjölk (vilken sort som helst  mjölkfritt går bra)
Blanda ihop det torra , häl i det blöta och blanda ihop och häll i en långpanna med bakplåtspapper under
 
Csillas frölimpa 
  • 2 limpor (tex i 2 st ca 1,5 –2 liters form) - ca 100 minuter i 175 grader på nedersta falsen i ugnen
  • 5 dl mjöl
  • 3 dl rågsikt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 4 dl frön (välj att blanda linfrö, solrosfrö, sesamfrö, pumpa)
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk bikarbonat
  • ½ dl rapsolja/olivolja
  • 1½ dl mörksirap (jag har även använt ljussirap eller honung)
  • 1 l fil  
Blanda ihop det torra , häl i blöta och blanda ihop och häll i formarna med bakplåtspapper under.
(Ibland river jag i ett äpple eller en morot, ibland sätter jag i 2 dl russin eller 1 dl tranbär. det är ett bröd som är enlekt att experimentera med)
 
 Gruslimpa 2 st 1,5 liters form, nedre delen av ugnen ca 1 timme 175 grader
  • 4 dl fiberhavregryn
  • 10 dl vetemjöl
  • 2 dl krossade linfrön
  • 2dl russin
  • 2 dl grovt hackade hasselnötter
  • 4 tsk bikarbonat
  • 2 tsk salt
  • 8 dl mild turkisk yougart
  • 1 dl honung
  • 2 dl lingonsylt
 Blanda ihop det torra , häl i blöta och blanda ihop och häll i formarna med bakplåtspapper under
 



Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress