Konster att må bra

Fullkorn - Hur väljer man bra bröd
Varför ska vi äta mera fullkorn, jo för att  minska risken för typ-2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom, tjock- och ändtarmscancer. Fullkorn kan också hjälpa till att hålla vikten, eftersom fibrerna mättar bra. En lagom mängd är ungefär 70 gram per dag för kvinnor och 90 gram för män. Det är  ~=
  • en portion havregrynsgröt   och en portion fullkornspasta eller
  • två skivor knäckebröd  och en portion matvete eller
  • en portion fullkornsflingor, en skiva nyckelhålsmärkt mjukt bröd, en skiva knäckebröd och en portion fullkornspasta.
(detta kommer från livsmedelsverket läs mer här )

Men hur var det där med mjukt fullkornsbröd ? Jag läste en gammal blogg av dietisten Viktoria Schiöler , hennes blogg är från 2009 men tipsen gäller ändå. Här är en kortare summering av hennes tips,
 
  • Titta på brödet! Innehåller det hela kärnor? Är det tungt? Då är sannolikheten stor att det är bra. Titta på innehållsförteckningen, helst ska den börja med något rejält som rågkärnor. Vetemjöl och andra fina mjölsorter ska helst inte vara första ingredienser, men hela eller krossade kärnor, linfrön och solrosfrön ger ett lägre blodsockersvar.
  • Fiber är bra, gärna 8 gram fiber per 100 gram eller mer.
  • En sockermängd på mindre än 5 gram sockerarter per 100 gram är nästan försumbar. Mer socker behöver inte heller vara liktydigt med ett dåligt bröd. Den största blodsockerhöjningen står mjölet för. Helkorn och kostfiber är viktigare än att brödet är osötat.
 hela bloggen hittar du här, där finns också en tabell med fler livsmedel och deras fullkorns mängd.
 
 
Även brödtillverkarna har insett att vi tycker det är svårt att hitta i bröddjungeln så Pågens har skapat en hemsida för att vi konsumenter lättare ska hitta rätt. Du väljer själv att kryssa i vad du är på jakt efter tex fullkorn, surdeg eller gluten, så kommer deras produkter upp.  Här letade jag på fullkorn:
 
sen klickar du bara på det bröd du vill titta mer på så presenteras det med energi, kolhudrater mm dels per 100g dels per skiva. super-bra faktiskt!  Råggrova är ett bra bröd det innehåller ca 85 % fullkorn
man kan läsa ännu mer om tex sockerarter etc på pågens snygga hemsida
 
 
Även Fazer har en hemsida  som visar deras bröd och vad de innehåller. Dock har hemsidan en hel del att önska, jag måste klicka på varje produkt för att gå igenom innehållet, de har inte den fiffiga urvalssidan som Pågen hade. Dock har Fazer bra information på påsarna där man kan se hur mycket % fullkorn brödet har. Jag kan rekommendera Rågkusarna som har 91 % fullkorn, men även Rågform som har 70% fullkorn. 
 
Om vi sedan tittar på Fazers Rotfruktsbröd och Fruktkusar så presenterar de brödet som ett mörkt bröd men det första ingrediensen som presenteras i innehållsförteckningen är vetemjöl - och som dietist Viktoria skrev så är de inte lika bra då. 
 
Innehållsförteckningen redovisar per 100gram så tyvärr kan jag inte varken på påsen eller på hemsidan snabbt se hur mycket en skiva innehåller.
 
Även kungmarkatta har bra bröd med mycket fullkorn. Och de har också en hemsida där du kan kolla upp ett specifikt bröd. Hemsidan tillåter att man sorterar bort gluten , laktos, soja mm. 

Vissa tillverkarna anger mängden fullkorn på två sätt  på vikt och ibland på torrvikt... det gör det inte lättare för oss konsumenter att jämföra eftersom Kungmarkatta bara anger ett värde så vet man inte om det är torrvikt eller inte.
Deras Extra grovt rågbröd innehåller 61 % fullkornsråg. Dock tror jag att jag kan rekommendera alla deras bröd då det inte verkar vara vetemjöl i något av dem.
 
 
Hör du till dem som vill äta hårtbröd såblir det ju jättelätt att välja bra bröd jag kan rekommendera Falu-rågrut, Wasa Surdeg flerkornWasa surdeg gourmet, EKO Krispig råg, Surdeg råg, Sport, Sport +, mfl.
 
Vissa butiker sorterar sitt mjuka bröd efter ljus eller mörkt, skivat eller butiksbakat. På vår ICA-kvantumbutik så har de också skapat en hylla med bröd som har hög halt fullkorn. Ju högre på hyllan desto mer fibrer 
Fiffigt tycker jag.
 

Kost är en av delarna i hälsohjulet
 





Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress