Konster att må bra

Sluta banta - och gå ner i vikt
För massor av år sedan läste jag en artikel om bantning och två av  6 steg fastnade i mig. 
  • Ät när du är hungrig
  • Sluta när du är mätt
Himla fiffiga tankar  - hur ofta äter vi inte av andra orsaker än att vi är hungrig. Vi äter som sällskap, som tröst , för att vi är trött eller för att vi är fostrade att äta upp på tallriken. 
 
Nu hittade jag  av en slump hela denna artikeln från en veckotidning som kallar metoden LDF-planen och det visar sig att de punkter som jag lagt på minnet var nummer 2 och 3. Vad var då de övriga som jag inte kom ihåg - var de lika geniala?
 
  1. Motionera , Välj något som är roligt. Du kan gärna prova olika saker så att ingen del av kroppen slits mer än någon annan .Målet är 3 st 45-minuterspass i veckan. Ja jag får väll säga att den punkten också håller än idag. Det är viktigt att ibland få upp pulsen så att man blir andfådd också. 
  2. Ät när du är hungrig, men vänta inte till magen skriker  för då äter du lätt för mycket. Tänk efter varför du äter -är det en måltid eller vill du bara stoppa i dig något, gick du bara förbi skålen med godis, är du stressad eller kanske eg törstig ...fundera på det.
  3. Sluta när du är mätt. Ja som jag skrev ibörjan så har vi lärt oss att äta upp... Men det kommer fler tips: Lägg upp en portion på tallriken och ställ inte fram karotter  och fat på bordet.
    Ät inte stående.  
    Ät långsamt, min mormor sa till min mamma att hon skulle tugga varje tugga 72 ggr - jag gillar varm nästan het mat - om jag tuggar varje tugga 72 ggr så får jag ju äta hälften kallt, tänker jag.
    Ät dig bara mätt -  inte övermätt, det händer ju lätt om det är gott - i alla fall för mig.
  4. Ät oftare. Med oftare menade artikeln, ät 4-5 gånger per dag. Risken att vi blir vråkhungrig och överäter är större om vi skippar en måltid tex frukost. Bäst är att äta sådar ca 400 kcal 5 ggr per dag. Då hinner inte fettcellerna slå på svält-larmet- och sedan  lagra allt fett  de kan.
  5. Ät när du är aktiv - Lite förenklat - Om du jobbar dagtid så ät från frukosten och 11 timmar frammåt, artikeln menade att Dagtidskallorier förbränns medan Kvällskallorier largas.  Den sista måtiden (middagen) bör vara mindre dvs färre kalorier än lunchen.
  6. Fettbalansera maten!, Fett är det bästa fettceller vet. Så hushåll med fettet.
Ja på det hela taget tycker jag nog att alla 6 tipsen står sig efter alla år, men den här artikeln skrevs på den tiden då fett ansågs vara det mest farliga, idag anser många att sockret är det mest farliga.
Endel av rådet i denna 6-punkts lista harmonierar med det min ajur veda rådgivare sa. tex ät dig inte stopp-mätt och  vänta inte med att äta tlls du känner dig svimfärdig.
 
Kolla gärna mina andra inlägg om tex