Konster att må bra

Kontorsjobb utomhus - minskar stressen
Kan man ha konferens ute - jo om det är möblerat för det, se den här filmen från företaget NOLA 
De har tagit fram jättebra kontorsmöbler för utomhus bruk. Tex konferensbord.
 
En studie från Michigan i USA  visar att om man är 20 minuter  i naturen så kan man minska stressen  i vardagen med 10 %. Dessutom ökar känslan av välbefinnande. Vi vet också att vi blir mer kreativa, sömnen blir bättre och den psykiska hälsan blir bättre om vi är utomhus en stund om dagen.   
Naturen stimulerar alltså tankeverksamhet och kreativitet. 
Miljö- och beteendeforskaren Ming Kuo säger att naturens förmåga att förbättra vårt immunsystem är nyckeln till hälsofördelarna. Ni vet att när man blir rädd och stressad går kroppen in i vad som sägs vara ett läge av "Fight or flight". När vi är ute i naturen kallar man det istället för "rest and digest". När vi är i naturen eller i det avslappnade tillståndet  så mår vi bra , man kan få samma effekter av avslappnande inomhus-aktiviteter , som till exempel att spela sällskapsspel.   Tidningen Topphälsa presenterar det enkelt  här 
 
Kan en arbetsgivare stimulera till  mer utomhus vistelse ? DN skriver "Utomhusjobb är framtidens arbetssätt" - Jag vet inte om jag håller med men jag träffade en person från en annan avdelning på jobbet, hen berättade att chefen alltid hade medarbetarsamtal ute under en prommenad. Mötet avslutades med att de gick in och dokumenterade vad som sagts. Jag tyckte det lät som en ide att ta efter. Så jag provade direkt och hade ett månadsuppföljningsmöte med en medarbetare genom att vi tog en promenad, jag tyckte det blev ett bra och avslappnat samtal. Nu är det semester men höstens medarbetarmöten(one-2-one) är bokade som promenader. 
 Så här kan det se ut med utomhus soffor i offentlig miljö. 
 
Forskaren Susanna Toivanen forskar om kontorsutformning, Det finns en term aktivitetsbaserat flexkontor, det betyder att vi inte har egna kontor utan delar rum med många andra i olika zoner, det kan finnas tysta zoner, teamarbetszoner, kundmöteszoner.  Hon berättar om detta och om hur vi gör för att möta människors behov att boa-in-sig på en egen arbets/sittplats, i denna film (hoppa in till minut 42:34). Själv är jag en som gärna boar in mig och tex har foton på barnen på skrivbordet. Under en period satt jag i ett 18-platsers teamrum där vi hade vita skrivbord och en av cheferna gärna ville att vi skulle ha lite "rena" skrivbord.
Och... Jag får erkänna att det var ganska skönt och det blir lite lugnare av att ingen har jättemycket "stök" på bordet, särskilt när man delar utrymme. 
 
Vill du veta mer om projektet "Stick ut" som pågår i Malmö kommun så finns mer information här
 
Eftersom vi ofta har brist på mötesrum kanske  vi i framtiden mixar en  utomhusmiljö med de flexibla kontorsmiljöerna - vem vet...