Konster att må bra

andningsgrej för att sänka blodtrycket
Jag läste i tidningen iForm om en liten manick som sades kunna sänka blodtrycket.En andningsmojäng. Studien som iForm hänvisar till är gjord på University of Colorado Boulder och publiserades 2021 i Journal of the American Heart Association. Vill ni se en film om studien så finns en på engelska här.
Enligt forskningsrapporten som tidningen skriver om ska man blåsa i den i 5 minuter om dagen på högsta effekt (5).
 
Jag beställde en,och nu har den kommit, den var mindre än vad jag förväntat och levereras med ett band så jag kan ha den runt om halsen. Bra idé så att den inte tappas bort.
 
Enligt instruktionerna ska den användas till att skapa lugn andning och man kan använda den när man mediterar. Bruksanvisningen rekommerar på läge 3 i 20 minuter.
Helt olika motför det jag läste i tidningen. Läge 5 i 5 minuter.
Nåväl jag provar. Jag stoppar munstycket mellan tänderna utan att bita hårt och andas ut - men oj vad tungt det är om jag tar läge 5. På läge tre är det betydligt lättare.
De som har astma brukar få blåsa upp ballonger eller andas ut genom  ett sugrör i ett vattenglas. Den här manicken skulle säkert fungera lika bra.
 
Tydligen ska det ge bättre blodtryck,  efter sex veckor sågs att testgruppens systoliska blodtryck sjönk, dessutom en  förbättring av  förmågan för artärer att expandera vid stimulering, och en förbättring i att vidga artärer och förhindra plackuppbyggnad.
 
Allt detta efter 5 minuter om dagen i 6 veckor.