Konster att må bra

Första hjälpen mot psykisk ohälsa
Jag visste inte ens att det fanns, men det gör det. Två Lunda forskare, Bengt Svensson och Lars Hansson  har tagit fram en 12timmars utbildning  som i stort handlar om hur du möter en person med akut psykisk ohälsa.
I korta drag
  • Bedöm situationen, ta kontakt
  • Lyssna öppet och fördomsfritt,(mina kommentarer :kom inte med checka tips eller floskler som ryck upp dig, det händer alla, det blir nog bättre ska du se) 
  • Erbjud stöd och information (om du har det tex om du gått kursen, men om du inte är utbildad försök att slussa till någon som är det) 
  • Uppmuntra personen att söka professionell hjälp (tex hos företagshälsovården, på vårdcentralen, eller jourhavande psykolog, präst eller medmänniska) 
  • Stöd personen att skaffa andra hjälpresurser. (min egen erfarenhet är att det kan vara bra att följa upp om personen har orkat ta hjälp. Ibland kanske handgripligen hjälpa till att till och med boka tid hos vårdcentralen, eller koppla upp mot psykolog chatten) 
Att må psykisk dåligt är något som trist nog är lite tabu, men som nästan alla av oss kommer att drabbas av någon gång i livet. 
En sak som faktiskt har effekt mot psykisk ohälsa är motion och att vara aktiv i naturen tex pyssla med plantor, refsa, rensa ogräs. Läs mer in min blogg från tidigare
 
 
Läs mer in min blogg från tidigare