Konster att må bra

Gnisslar du tänder?
Det finns eg två olika typer av bitproblem när man sover, en att man biter ihop käkarna väldigt hårt, det andra att man dessutom för käkarna i sidled och gnisslar. Båda gör att tänderna slits och kan också göra att lagningar lättare spricker.
Hur fick jag veta att jag gnisslade tänder ? Tandläkaren tyckte mina amalgamlagningar var skinande och välputsade. Själv märkte jag på morgnarna att om jag gapade eller bara  slappnade av i käkarna så släppte spänningarna i tinningarna.
 
En bitskena avlastar käkmusklerna och hjälper till så att man kan slappna av på natten när man sover.
 
Om du gnissslar tänder kan du få en  bitskena utprovad hos tandläkaren, de är ganska dyra, grymt obehagliga att gjuta (det känns som om du får lera nedkörd i halsen) men blir smidiga och bra.
Det finns ju då alternativet att göra en själv och det är mycket mindre obehagligt. Du köper en form på apoteket  de kostar mellan 200 och 300 kr. Sedan kokar man upp vatten och lägger ner formen, efter angiven tid tar man upp den, och biter i den, man pressar med upp den i gommen med tungan och trycker lätt med fingertopparna mot överläppen. Om den inte känns perfekt så doppar man om den och formar en gång till.
Eftersom de hemmagjorda är relativt billiga kan man ha en i resenessäsären och om man skulle råka glömma den under en resa så är det inte hela världen. 
 
 
 
Man kan också köpa ett tandskydd som idrottare brukar ha. Den typen av tandskydd kostar mellan 35-99 kr. Jag har provat flera olika sorter och tycker nog att barnsttorleken blir smidigast när man ska sova med den.
 
 
Annars finns det med olika mönster som man kanske inte vill sova i  - hajtänder , 
som denna
      
eller denna
  
haha