Konster att må bra

Reumatism och mat
Det finns en forskare på Göteborgs universitet Helen Lindqvist som forskar om "Kost vid kroniska inflammatoriska sjukdomar". Så intressant! Det ska vi hålla ögonen på!
I nummer 5 av Reumatiker världen beskrivs en studie som gjorts med Medelhavskost. Studien visade att med den typen av kost så kunde forskarna se positiva effekter, nämligen attsjukdomsaktiviteten var lägre och det kunde också mätas på blodfetterna.

Vad är då medelhavskost och går det inte lika bra med Nordisk kost. Ja om det beskrivs i denna länk från Wellness som intervjuat Ingrid Larsson ( docent och klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset)
"När det gäller grönsaker är det mycket morötter, palsternacka, potatis, tomat, gurka, sallad samt olika kålsorter. Bären man äter är bland annat jordgubbar, hallon, vinbär och lingon. Olivoljan är utbytt mot rapsoljan för det är samma hälsosamma fettsyror i rapsolja. Och så finns det fisk i den nordiska kosten som lax och sill och makrill och naturligtvis kött som gris, nötkött och lamm men till en mindre mängd."
Och försök få till 5 grönsaker och 2 frukter om dagen.
Ät mer av detta så påverkar det hälsan positivt, tex  "hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, olika cancerformer, depressioner och ångest samt de som heter neurodegenerativa sjukdomar som alzheimer och parkinson"

Läs fler av mina artiklar om kost