Konster att må bra

Ta vara på hösten
 
Jag brukar höra - alla årstider har sin charm och har nu funderat lite på vad som är charmen med hösten, för det känns ibland lite vemodigt att sommaren är slut. Men det är också en tid för omstart.
Skolan börjar, träningen sätter i gång på stans gym och alla studiecirklar startar också. Jag brukar fastna i studieförbundens annonser över kurser som startar: thai chi, japanska, skriva novell, glasfusion och quiltning är olika kurser jag provat. Och tänk att gå kurs i att sy hattar, smida eller göra silversmycken. Det finns så mycket kul att prova.
 
Annat bra med hösten är att när det är varma dagar, där solen skiner och luften är hög, - jaa då är det gott att leva!
 
Och om det regnar - då kan jag med gott samvete sitta inne och sy, lyssna på en bok eller se en film. 
Om jag råkar vara ledig en helg med fint väder så kan jag plocka svamp eller blåbär men, det är inget jag gör utan jag älskar att gå på bondens marknad, Skördefesten i Boden, Höslaget i Avan eller nått i den stilen. Där jag kan köpa färdig-rensade bär eller svamp. 
 
Kantareller är så goda. Jag har inte lärt mig att hitta och plocka dem ännu trots att den sägs vara  näst intill omöjlig att förväxla med någon giftig art. Men jag köper glatt torkade kantareller av en vän. Och nu har jag ett par tips på mat med kantareller 
 
Kantarelltoasten kommer från tidningen Buffé nr 8,2019.
Stek bacon knaprig (jag tar kalkonbacon)
Fräs svampen med vitlök i smör, blanda i baconet, salta och peppra. 
Smörstek ett rostbröd
Bred färskost på toasten, toppa med svampfräset och riv över parmesanost (eller annan starkost)
Jag gillar smaksatt creme fraiche, särskilt den med chilli 🌶 den kan man ha istället för färskosten. 
 
150 g smör
3,5 dl mjöl
0,5 tsk salt
2 msk vatten 
Ingredienserna lägger jag i en plastpåse och knådar ihop till en pajdeg, vad gör man inte för att spara på disk i stugan 😜
Pajskalet  förgräddas i ca 10 minuter
 
låt 2 liter svamp svettas klart i en stekpanna,
lägg till en finhackad gul lök, en klick smör och krydda med salt och peppar
 
Äggstanningen består av 3 ägg , 2 dl vispgrädde, 1 dl mjölk, 0,5 tsk kajennpeppar och 1 tsk salt som vispas ihop 
 
 lägg 75 gram västerbottens ost i pajskalet, lägg på svamp- och lökfräset, häll över stanningen och strö över  75 gram västerbottenost.
Gräddas i ca 40 min
 
Sen bjuder jag på lite höstbilder
 
 och mer bilder från Bodens skördefest
 I år gav äppelträden så mycket