Konster att må bra

Kopplingar mellan blodgrupp och sjukdom finns det ?
Det finns en mängd olika blodgruppssystem dvs  sätt att gruppera och sortera skillnader i blodet det en är AB0 där man kan ha tex blodgrupp A eller B. En annan är att skillja på RhD+ och RhD-. Det man egentligen mäter är olika proteiner, antigener, som sitter på de röda blodkropparnas yta.
 
Forskare vid Karolinska Institutet  i Sverige har analyserat data från svenska hälsoregister med mer än 5 miljoner personer. Deras resultat  visar att 49 sjukdomar som kunde kopplas till ABO-systemet och en som kunde kopplas till RhD-systemet. Tidigare resultat från studier har också kunna bekräftas.
Några av resultaten :
  • Blodgrupp A hade högre risk för blodpropp

  • Blodgrupp B verkar ha en skyddande effekt mot njursten.

  • Blodgrupp O hade större sannolikhet att drabbas av blödningsrubbningar. 
  • Kvinnor med blodgrupp O oftare än andra blodgrupper av högt blodtryck under graviditeten, (graviditetshypertoni) 
  • Blodgrupp O har lägre risk för hjärtkärlsjukdom och blodpropp, 
  • kvinnor som var RhD-positiva i högre utsträckning hade graviditetshypertoni. 
     
 
Datat kommer från SCANDAT(Scandinavian Donations and Transfusions). Databasen innehåller uppgifter som samlats in under en period av 34 år mellan 1968 och 2002 om inte mindre än 15 miljoner donationer från 1,1 miljoner blodgivare och nästan 12 miljoner transfusioner som administreras till 1,3 miljoner mottagare.
Databasen skapades för forskningsändamål av svensk och dansk data.
Sedan man startade har det varit ett samarbete mellan forskare vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet, och forskare vid Institutionen för epidemiologisk forskning, Statens Serum Institut, med medarbetare från sjukhus och blodbanker i Stockholm, Köpenhamn och Uppsala.