Konster att må bra

NaturUpplevelser på Recept - NUR
I blogginlägget för två veckor sedan skrev jag om hur naturen påverkar oss människor. Det finns även ett annat begrepp som heter naturunderstödd rehabilitering, NUR. Ibland sägs också Naturupplevelse på recept.
 
  
Professor Patrik Grahn är forskare på SLU Alnarp  och  har forskat i hur naturen och i detta fall en trädgård kan hjälpa till i rehabilitering av utbrända.  se inslaget på svt om rehabilitreringsträdgårdar. 
 
Begreppet Grön vård tas upp i detta  ett klipp från svt.  I Alnarp har de bedrivit grön vård sedan 2002 och de ser tydliga resultat,  76% av deltagarna återvänder till jobb eller studier efter sin vistelse där ( klipp från svt )
  
Det finns två teorier , den ena bygger på att om människan är i kris så behöver hen en stödjande miljö, både socialt och fysiskt. Naturen är så kravlös, och patienten behöver inte agera på alla intryck,  Utblick över vatten och ljus skog verkar vara en naturtyp som fungerar i nästan alla kulturer, enligt Patrik Grahn.
 

Teori nummer 2 handlar om visuella intryck, forskaren Caroline Hägerhälls studier tyder på att upprepningar med fraktala mönster främjar den vakna vilan, till exempel moln, vågor och eld. Fraktala mönster beskrivs som "självlikformigt mönster med struktur i alla skalor"   läs mer i tidningen syre