Konster att må bra

Hur påverkas vi av vår mobil
Hur mobilerna påverkar oss ? Blir vi bättre på att multitaska - NEJ . Sover vi bättre - NEJ. Får vi lättare att umgås med andra - NEJ. Borde vi surfa innan vi ska sova NEJ !
 
ASAPSCIENCE visar ett kul youtube klipp med olika sätt som mobilen påverkar oss, kolla det gärna, om inte, så här är en summering 
  1. 5-10 % av användare kan inte reglera hur mycket de använder internet och genom att titta på hjärnan så ser forskare att de är påverkade precis på samma sätt som en människa som är beroende. tex man får svårt att fokusera och ta beslut. Eftersom sociala medier ger direkt feedback så skapas ett begär efter den stimulansen
  2. Studier har funnit att de som använder mycket socialamedier blir sämre på att göra flera saker på samma gång ( = multi-taska). Att multitaska online gör att hjärnan inte klarar av att filtrera bort störningar lika bra  och kan leda till att du får svårare att komma ihåg saker
  3. Mer Dopamin frigörs när vi pratar om vad vi själva tycker motför när vi lyssnar på andra . När vi träffas på riktigt pratar vi om oss själva 30 - 40 % medan på sociala medier så blir det upp till 80%. Mer dopamin frigörs då om vi har fler följare på sociala medier 
  4. Studier har visat att par som träffas på nätet trivs bättre ihop än de som träffas första gången på riktigt 
I December 2018 såg jag Professor Anna Ståhlbröst föreläsa och detta om barns internet-vanor fastnade rejält 
  • youtube är den populäraste sidan bland 2-8 åringar
  • 5% av 0-1 åringarna använder internet regelbundet 
  • 53 % av alla 2-åringar använder skärm 2 timmar per dag 
  • 58% av barn 2-12 år har en skärmtid på 5 timmar  eller mer
  • 27 % av barnen är inte alls ute i naturen
  • små barn känner sig ensamma/övergivna
  • små barn har svårare att knyta an till sina föräldrar
  • skärmtiden påverkar barnens sömn negativt , de sover mindre, lägger sig senare och får  mer oregelbundna vanor
Jag tycker dessa siffror är skrämmande, -  varför i hela friden använder så små barn internet 
 
Psykologen Hassan Jaghoory varnar i en artikel i Vasabladet för en ny folksjukdok som han kallar popcornhjärna. Han säger "– Passiv skärmtid fungerar som kokain för hjärnan. Den aktiverar hjärnans belöningssystem utan att hjärnan behöver anstränga sig och sparar därför energi. Hjärnan känner sig nöjd och blir beroende. Skolarbetet upplevs i stället som jobbigt och ointressant eftersom det kräver högre mental aktivitet och energi av hjärnan". Ganska läskigt om jag får säga det!
Popcornhjärna är när det poppar omkring i tusen tankar hit och dit och det orsakar hjärnstress och i det läget fungerar hjärnan långsammare.    läs hela artikeln här
– Forskarna rekommenderar en timme per dygn för passiv skärmkontakt, och jösses det är lite,  jag spenderar mycket mer än så!
I artikeln så berättar Jaghoory att de fotat hjärnor och ser påverkan på hjärnan hos de som spelar länge vid datorn.
Jaghoory ser också att ungdomar får svårare att uttrycka känslor och rent får ångest av för mycket känslor för de är så ovan med dem. Men Jaghoory kommer  också med ganska enkla tips på hur psykisk hälsa hos ungdomar ska stödjas:
  • Begränsa skärmtiden,
  • sova sju åtta timmar per natt,
  • regelbundna måltider med så lite socker som möjligt,
  • belöna hjärnans aktiveringssystem på ett bra sätt,
  • läsa mycket,
  • umgås med vänner och
  • motionera tillräckligt.
Ytterligare ett youtube klipp visar hur hjärnan och kroppen påverkas av mobilen. se det här Ni som läst mina tidigare blogginlägg vet att sömnen påverkas av att skärmen lyser. Skärmen lurar hjärnan att tro att det är dag, om vi läser vid sängdags. Detta påverkar melatoninproduktionen.
Kroppen gör sig också av med gifter under natten när vi sover, om kroppen inte fattar att det är natt så kommer rensningen av gifter inte att ske.
Försök sova 6-8 timmar per natt. Det är lätt att man surfar lite längre äv avsett. Mitt tips är att försöka släcka samma tid varje natt !
Om man inte sover tillräckligt, blir det svårare att lära sig nytt, att komma ihåg gammalt och det kan desssutom leda till att man känner sig hungrig fast man inte borde vara det.
Tips från filmen är att använda de funktioner som vissa appar och mobiler har som ger en lägre  ljusstyrka, ett slags "natt-ljus".
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress