Konster att må bra

Naturen- hur påverkar den oss människor?
 Människor mår bra av att titta på vacker natur   så håll till godo med en bild  
 
 
(obs vänta inte för länge, det kan bara ses till 28 feb 2020 23.59)
 Jag summerar här nedan lite av vad de berättar om i programmet.
I naturen kan vi stressa av bättre och en naturupplevelse kan till och med göra oss lyckligare.
 
 
Forskning visar att om vi tillbringar tid i naturen mår vi bättre.
Japansk forskning pratar om trädbad - där man upplever ett träd med alla sinnen. Japanerna har  skogsområden med guider som visa vägen till lite lugn och ro. De berättar  tex att om man rör vid ett träd så tror trädet att man är en insekt eller en hackspett, så trädet utsöndrar ett skydd (fytoncider  som aromer) - dessa är bra för vårt immunsystem ( bra för våra mördarceller och stimulerar till självläkning). Mördareller är krigare mot cancerceller och är  därför viktiga för oss. Efter 3 dagar i naturen kunde  forskarna se skillnad (så mycket som 52%) och effekten är kvar upp till en månad.
Mer forskning på trädbad handlar om att studera hjärnan och dess aktiviteter, där har man funnit att hjärnan kan lugna ner sig  och bli avslappnad i skogen, medan när  den befinner sig i stan går vi människor upp i varv.
Inte bara hjärnan utan också det parasympatiska nervsystemet mår bättre av att sitta i skog motför stadsmiljö, dvs kroppen slappnar av. (50% bättre)
Dessutom går halten kortosol ner (i testerna upp till 12 %)
Även att titta på en bild av skog kan sänka blodtrycket jämfört med en bild av stad och trafik.
 
Terry Hartig vid Uppsala universitet forskar på hur naturen med vita vinterlandskap kan påverka oss psykiskt till att må bättre och stressa av. Forskarna menar att vi inte behöver vara  uppmärksamma utan att miljön gör att vi kan betrakta och bara "vara" och när vi har  lågt engagerade i det vackra så gör det oss avslappnade.
Restorativ-miljö är ett ord som används. Olika personer väljer olika restorativa miljöer beroende på var de bor och vilken miljö de är vana med. Själv slappnar jag inte av i skogen på samma sätt som jag kan göra när jag är på isen, tex.i programmet pratar de om att många trivs på "savann"-liknande delar av en park just för att man ser långt.
 
 
Mer forskning visar att en del av hjärnan (amygdala) påverkas mycket av att bo i en stor stad, ju större destå mer påverkas man, och en super aktiv amygdala tror man kan påverkas oss i riktning  mot ångest  och depression.
 
Roger Ulrich vid Chalmers har forskat på hur vi kan bygga för att skapa hälsoeffekter, hans tidiga forskning handlde om patienter på sjukhus och deras utsikt genom fönstret. Resultaten är upprepade i flera oilka studier. Patienter med naturen utanför fönstret behöver mindre smärtstillande och åker ofta hem fortare än patienter med en dålig utsikt från fönster.(tex en stenvägg). Man pratar om grön arkitektur och hur man kan anlägga parker i städer för att ge människor enklare tillgång till naturen.
Denna bild är från Göteborg och Trädgårdsföreningen i centrala stan.
 
 
 
Eftersom jag älskar att fotografera så delar jag med mig av några naturbilder.
 Hoppas de gör nån avslappnad 😏
 
 
Abisko
 
 
 
 
Luleåälven
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
isrosor på isen
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress