Konster att må bra

Jag gillar att cykla - gör du ?
Om det är kallt ute kan man cykla sig varm och det är varmt ute kan man cykla för att svalka sig.
Det bästa är att man också blir friskare av att cykla, det sliter inte heller så mycket på kroppen. Och man kan ofta hyra cykel ganska billigt när man är på semester.
 
 
Forskarna Jason Gill och Carlos Celis-Morales har skrivit en artikel i ämnet aktiva transporter, dvs hur man tar sig till jobbet.
Forskarna följde 263,450 engelsmän i fem år och mätte cancer, hjätsjukdom och död. Forskningen visade att det var 41% lägre risk att dö om man cyklade till jobbet jämfört med om man körde bil eller åkte komunalt.  52 % lägre risk att dö i hjärtsjukdom och 40 % lägre risk att dö i cancer. De som cyklade hade också 46 % resp 45 % lägre risk att utveckla hjärtproblem resp cancer.
De som alltid gick till jobbet hade inte samma hälsovinster, dock hade de 27 % lägre risk för att dö av hjärtproblem och  36% lägre risk att dö av det.
De som ibland cyklade till jobbet hade fler hälsovinster än de som ibland gick. I undersökningen såg man att sträckan man cyklade eller gick också spelade roll ( föga förvånande ) de som promenerade gjorde det i ca 5 miles per vecka medan cyklisterna körde ca 30 miles per vecka.
Hälsovinsterna med att cykla  kan ju också bero på att det var en mer högintensiv träning att cykla.
 
Expressen gör en lista med fler fördelar ; förutom de som står här ovanför 
  • du spar på miljön,
  • du får bättre kondis  som i sin tur gör dig mer stresstålig  och kan koncentrera dig bättre på jobbet
  • du blir gladare av att slippa trafikköer och trängsel på bussar
  • du får bättre kondis som ger lägre risk för demens
  • du  får i dig frisk luft på morgonen som gör dig piggare
 
Glöm bara inte hjälmen. YAKKAY är märket som har otroligt läckra hjälmar  
 
 
Länkar
"association between active commuting and incident cardiovascular disease , cancer and mortality: prospective cohort study"  (länk till den vetenskapliga artikeln
”Cycling to work: major new study suggests health benefits "(länk till en enklare engelsk  text)
cykling till jobbet ger stora hälsovinster (länk till svensk artikel i ämnet)
 
 
 
Jag tycker det är så härligt, men bara om cykeln samarbetar, med rätt antal växlar, bra bromsar och trevlig sadel och tant-styre. Själv vill jag ha fotbroms och numera kan man ha ganska många växlar och ändå ha fotbroms.