Konster att må bra

Mera på temat ta vara på hösten - Äpplen
 
Vi har efter flera års väntande nu fått äpplen på alla våra äppelträd och när väl äpplena börjar komma så blir det lätt mycket äpplen , så vi gör äppelmust av mycket .
 
 
Jag tänkte att jag delar med mig av vårt  recept som naturligtvis funkar lika bra på köpes-äpplen
Man tar 
  • 5 liter smakrika äpplen som delas i 4-6 delar, de behöver inte skalas och/eller kärnas ur
  • 6 liter kallt vatten
  • 1 tsk natriumbensoat
  • 1 msk vinsyra 
Jag brukar koka ca två dl av vattnet och sätta i  vinsyran och bensoatet, för då löser det sig ordentligt innan jag häller ner det i den resterande vätskan. Sedan ställer man detta svalt i 5 dagar.
 
Under dessa 5 dagar  ska det vara ett lock  över det hela men låt det finnas en glipa så att det kommer in luft. Man ska också röra i äpplena en gång om dagen.
 
Efter dessa 5 dagar så silar man och slänger alla äpplen bitar, Därefter hettas allt upp och man sätter i  original receptet  i 1 dl socker/liter avrunnen must , sockret ska lösa sig. OBS ! vi brukar dock ta hälften, så på 6 liter vatten sätter vi i 3 dl socker.
 
Sedan tappar vi upp det i rena varma glasflaskor och kyler dem, ibland tappar vi upp i pet-falskor och lägger i frysen. Äppelmusten är sedan mycket uppskattad på julbordet.
 
 
När vi vill vara lite eljest så sätter vi i kanelstång eller apelsin tillsammans med äpplena för smakens skull.
 
Vårat äppelträd som ger mest är Pirja , det är störst och kommer först med frukt. Men vi har även andra sorter
Pirja till vänster, Herrku till höger och Borgowskoje överst
 
  • RANTA-AHO HERKKU är en frukt med stark, mycket angenäm smak. Herrku planterade vi 2010  och det tog lång tid på sig, 8 år för att vara exakt. Detta är min favorit när det gäller smak!
  • PIRJA Rödstrimmig sort med aromatisk sötaktigsmak.  Pirja planterades också 2010 och ger nu ganska mycket. Och är min favvorit när det gäller att komma med mycket frukt först!
  • Borgowskoje   Ljusa äpplen som påminner om transparent Blanche i färgen i färgen men smakar mer som ett sött päron, nästan ingen syra alls.Detta träd planterades kanske 2008 och har flyttats två gånger, hoppas vi nu satt det på en bra plats.
  • Familjeträdet planterades - 2013 stam A-kval co på Rödluvan, Stenbock-Silva- Sävastaholm, Zon VI. och ger ganska få äpplen ännu, och inte på alla grenar. 
Lite fakta om äpplen 
Äpplen, framförallt äppelskalet, innehåller flavonoider, kalium och rikligt med C-vitamin. C-vitaminhalten varerar i olika äpplesorter.
 
Ett äpple om dagen är bra för magen - ja -äpplen kan hjälpa till med matsmältning. Ungefär hälften av fibrerna i äpplet är pektin, och resten är mest cellulosa. Båda dessa ämnen ger näring till bakterierna som finns  i tarmen. (enl tidningen allt om mat) Studier vid universitetet i Illinois pekar på att den typen av lösliga fibrer som finns i äpplen stärker immunförsvaret och minskar risken för inflammation i samband med fetmarelaterade sjukdomar.  Ämnet quercetin som finns i äpplen har i finska studier visat sig sänka risken för dödlig utgång av hjärtsjukdomar, cancer och diabetes typ 2.
Webbsidan "steg för hälsan " skriver  flera fördelar med  äpplen , här är några :
1) Äpplen skyddar kroppen från påverkan av fria radikaler. Det håller din celler friska, vilket sänker risken för hjärt- och kärlsjukdomar såväl som cancer. sänker nivåerna av dåligt kolesterol (LDL) i blodet och förebygger också bildandet av plack i artärerna. 
2)Äpplen har högt kaliuminnehåll– en viktigt mineral som har en vätskedrivande effekt på kroppen. Det betyder att när du äter äpplen uppmuntrar du elimineringen av kvarhållna vätskor och uppsvälldhet. 
3 ) bra för tänderna - hmmm det råder det delade meningar om läs mer längre ner i mitt inlägg 
4) Den höga koncentrationen av antioxidanter i äpplen har kopplats till sänkt risk för kognitiva sjukdomar såsom Alzheimers. 
5) Vidare ger äpplen näring åt de goda bakterierna i din grovtarm och stödjer snabb förbränning.
 
 
Är äpplen bara bra - hmmm  nä troligen inte 
Det finns en magåkomma som heter fruktos-malabsorption då kan äpplen vara obra  och kan ge problem med magen för att  frukten innehåller för mycket fruktos.  
 
Dietisterna på Örebro landsting menar att skalet från äpplen kan ge gaser i magen
 
 
Vissa äppelsorter kan få genomskinligt fruktkött, de kallas då glasäpplen. Cellerna spricker i äpplet och cellsaft rinner ut i cellmembranet och gör att det ser genomskinligt ut.
 En annan sak som är gott att göra av äpplen är äppelkompott, köket.se har ett bra recept där Roy Fares visar hur man gör, jag brukar göra det ännu enklare . Man lägger karameliserade äpplen i ett glas och sen lägger man på lite rysk yougart och toppar med rinnande honung och söt mysli tex Start.
 
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress