Konster att må bra

Stressreduktion genom avslappning - Relax
Det finns många olika sätt att slappna av i muskler och sinne förutom att sova.
En del provar mental träning,mindfullness, andra provar Yoga eller Qigong, endel sjunger, fiskar, påtar i trädgården, lägger pussel eller handarbetar. Det finns mängder av olika sätt att försöka komma till ro. Men finns det några som är vetenskapligt undersökta och bevisligen fungerar?
 
 
Dr Richard Blonna rekomenderar någon av de följande fyra metoder för att slappna av, de bygger på vetenskapliga studier 
*Andning med diafragman -du fokuserar på andning med magen som verktyg
*Mindfullness - här använder du andningen för att slappna av under en längre tid tex upp till 20 minuter
*Visualisering - fokusera genom att tänka på vackra saker som gör dig lugn, tex en skog , lungt vatten eller vad som just du gillar
*Autogenic träning - muskulär avslappning dvs träna på att slappna av i kroppen , kroppsdel för kroppsdel
 
Jag har provat alla ovan och vid olika tillfällen i livet passar olika metoder.  Min erfarenhet när det gäller avslappning är att olika individer gillar att lyssna på olika sorters röster och musik. Därför skulle jag vilja rekommedera att innan du förkastar det helt, prova några olika.
 
Jag gillar den här Avslappning för själ och hjärta  av Anne Cecilia Pullar med musik av Ole Saxe, deras olika inspelningar  finns på Spotify. Ole är en fantastisk musiker och det finns flera instrumentella spår som jag gillar. Annes röst tycker jag passar för avslappning och ett av spåren heter Läk din kropp och är affimationer om hur du läker din kropp. Jag spelade den en gång på en kurs och en av deltagarna tyckte det var bland det flummigare han hade hört. Smaken är ju som sagt olika. På kursen spelade jag olika typer av avslappningsövningar vid olika tillfällen, just för att deltagarna skulle få hjälp att hitta "sin" favorit. Det som är näst intill motsatsen är muskulär avslappning. Lars-Eric Uneståhl har flera olika sorters inspelningar och de finns tex på Storytel, Bokus och Adlibris. Han har tex en skiva som heter Mental grundkurs där det finns både muskulär och mental avslappning, både kortare och längre tidsmässigt.
 
 
 
 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress