Konster att må bra

Varför det är så bra att ha hund !
Vi är hundvakt ett par dagar och jag njuter av tiden.
 
 
När man klappar en hund utsöndrar hjärnan vällusthormonet oxytocin, samtidigt höjs nivåerna av dopamin och serotonin, vilka får oss att må bra. Det kan vara en av orsakerna att vi säger att Hunden är människans bästa vän. Det är också trevligt med en kompis som "tvingar" en ut på promenad och dessutom vi vet att regelbunden motion  är bra för hälsan bl.a.    sänks blodtrycket och  kolesterolet. 
Hundar "arbetar" med att hjälpa oss människor på olika sätt , det finns läshundar, blindhundar, servicehundar, spårhundar av olika slag;  hundar som sårar blodsockerfall hos diabetiker (se videon), de som spårar olika typer av cancer(kolla länken ). Hundägare med olika slags funktionsnedsättningar kan utbilda sin egen hund till assistanshund (servicehund, signalhund eller medicinskt alarmerande hund  som t ex diabeteshund eller epilepsihund) läs mer om SoS som hjälper till att utbilda dessa hundar.
 
 
Listan med "arbetande" hundar är lång, ( kolla länken) tex. narkotikahundar, armehundar eller lavinhundar och det finns  hundar som spårar efter läskiga saker som mögel, minor eller bomber men också de som letar tryffel eller kantarell.
 
 Tänk så trevligt det är att mötas av en vän som alltid är glad att se en när man kommer hem.
  
läs mer i tidningen må-bra    eller i bloggen Doktor
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress