Konster att må bra

Fusk eller trovärdigt - Forskning & kosttillskott
Det här inlägget handlar om förtroende. Förtroende för forskning och förtroende för de leverantörer vi handlar av på nätet. Det är två helt olika områden men jag vill skriva om dem för att detta upprör mig.
 
När forskare fuskar med sina resultat tappar vi andra förtroende för forskning som helhet. 
När en forskare börjar känna att de hittat nått viktigt och vill visa sina forskningsresultat så skriver de en vetenskaplig artikel som sedan skickas till en är tidning. Innan artikeln publiceras så granskas den av kunniga inom området. All data som används vid forskningen ska finnas tillgänglig för andra forskare så att de ska kunna upprepa försöken. 
För att man inte ska forska på tokiga saker finns etiska råd som granskar och ska ge tillstånd till forskningen. Ansökan till etiskarådet görs innan forskningen startar. 
 
Ofta vill forskare bygga vidare på tidigare gjorda erfarenheter och därför refererar de ofta till annan forskning. Men om den forskningen är osann så blir det ju tokigt, därför lanserar Retracion Watch en databas med 18000 indragna forskningsrapporter. Idag är ca 1/4 indragningarna gjorda pga ärliga fel, och tyvärr över hälften plagiat, påhittade resultat eller annat forskningsfusk.  
 
Andra som vi inte ska ha för stort förtroende för är nätleverantörer av kosttillskott och läkemedel.
Många köper kosttillskott på nätet eller via telefonförsäljare. Mitt tips är att bara köpa av etablerade firmor som tex apoteket. 2010 gjordes en mycket omtalad informationskampanj om internethandel av medicin, för att inspirera oss att bara handla från seriösa försäljare som tex  apoteket, klicka på länken och se den lite läskiga filmen om medicinproduktion i undre världen.  Se även detta inslag på TV4 nyheterna där det berättas om vad som har hittats i olika kosttillskott - allt från rena gifter till tungmetallet.  
 
 
kost (och medicin) är en del i hälsohjulet 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress