Konster att må bra

Stressreduktion genom fysisk aktivitet – Release

När  du är stressad samlar kroppen energi och mobiliserar för att fly eller fäkta. I den här  filmen  (13 minuter) beskrivs i detalj hur kroppen påverkas av stress, jag tycker det är en enkel och bra förklaring.

Dr Richard Blonna beskriver i sina "5 R´s"  för att hantera stress att om det inte fungerar att vila hjärnan (Relax) och på så vis komma till ro, så kan det krävas att man arbetar med kroppen, dvs är fysiskt aktiv . Syftet är att göra sig av med den energin som producerats (Release) dvs att använda det ökade blodsockret, de rusande hormonerna och de spända musklerna, de ska sätts i arbete (release)  och därmed kan stress-pådraget avta och gå tillbaka till normalläge.  På filmen berättar han om det:  (första 4 minuterna sen kommer lite reklam  ;)

Agneta Lindegård Andersson, utvecklingsledare på Institutet för stressmedicin, berättar om fysisk aktivitetet. En kort sammanfattning är: var fysiskt aktiv 30 min om dagen 5 dagar / vecka eller 20 min mer intensivt 3 dagar /vecka

Minska mängden stillasittande – att stå upp lite då och då under arbetsdagen eller att gå runt eller träna med ett gummiband i reklampauserna är exempel på bra ideer :)

 

 
Fysisk aktivitet är en del av hälsohjulet
 


Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress