Konster att må bra

20 Oktober är Internationella osteporosdagen
Jag tillhör gruppen av personer som är i riskzonen för att utveckla benskörhet som jag kallar det eftersom det är ett enklare ord än osteporos.  Mitt korticonintag är orsaken till att jag är i i riskzon. Jag har varit på bentäthets-röntgen en gång hittills men kommer att få upprepa det vartefter jag blir äldre, sjukdomen är vanligtvis sällsynt före 55 års ålder men blir vanligare ju äldre man blir. 
 

Två viktiga orsaker till benskörhet är tobaksrökning och fysisk INaktivitet. Det kvinnliga könshormonet östrogen är viktigt för skelettets styrka hos kvinnor, liksom testosteronet hos männen. Att som kvinna ha passerat klimakteriet, särskilt om det skett tidigt, ökar risken. Brist på kalk och D-vitamin är också som orsaker.

Fler orsaker är vissa kroniska sjukdomar (exempelvis KOL, reumatiska sjukdomar, kronisk njursvikt och Cushings syndrom) som kan leda till skeletturkalkning. Detta kallas då sekundär osteoporos. Kvinnor drabbas oftare än män. typiskt nog ;)

Den medicinska behandlingen är i första hand kalk och D-vitamin, det är vad jag själv har fått. Ibland kan även så kallade bisfofonater i tablett- eller injektionsform kan behövas. De är läkemedel som kan öka skelettets kalciuminnehåll och minska risken för benbrott.  (läs mer på nätdoktorn)

Omkring 70 000 svenskar drabbas varje år av benbrott som man kan säga kommer av benskörhet. Det är onödigt många, skapar onödig smärta och ger onödiga kostnader. OsteoporosNytt (nr 3/2018) menar att sjuldommen är underbehandlad trots att det finns bra och billiga läkemedel . Att undersöka personer i riskgrupper för att snabbt kunna sätta in behandling är viktigt.
 
Skelettet förändras under en livstid både beroende på det genetiska arvet men även på grund av livsstil. Både fysisk aktivitet, alkohol och kost spelar en viktig roll.
 
FASS är den bok som hjälper läkare att välja medicin för en patient, FYSS är den bok som hjälper läkare att välja vilken fysisk aktivitet som passar en patient med en specifik diagnos. 
FYSSen säger  att  patienter bör träna muskelstärkande fysisk aktiviteter  i kombination med annan fysisk aktivitet som belastar skelettet. Även balansövningar rekommenderas för att undvika att man faller och då ev bryter något ben i kroppen. Konditionsträning och prommenader rekommenderas medan jogging inte rekommenderas pga fallrisker. 
 
Så vi kan  konstaterar  att träning är bra. Varierad kost med tillräckligt med vitaminer och mineraler är också nödvändigt. Tobak och alkohol är inte bra, Så igen återigen kommer hälsohjulet fram 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress