Konster att må bra

Epidemiologi - vad är det ?

Jättekallt ute = högre risk för infarkt. Risken är 14 %högre att drabbas av hjärtinfarkt vid 0 grader än vid 20 grader. Hur kan man säga det, jo genom att leka spårhund och forska om samband.

Epidemiologi är läran om sjukdomsförlopps demografi, man studerar både smittsamma och vanliga sjukdomar som  tex högtblodtryck eller diabetes. Ofta är man ute efter att hitta  olika riskfaktorer för ohälsa och förtidig död, till exempel livsstilsfaktorer som rökvanor, kostvanor och motionsvanor och miljöfaktorer som passiv rökning.

Jag imponeras av berättelsen om läkaren vid namn John Snow som lyckats stoppa koleraepidemin i London på 1850-talet.Han markerade på en karta var människor blev sjuka. På så vis lyckades han ringa in ett sjukdomsområdet  och  en specifik vattenpump där många hämtade sitt dricksvatten.Genom att ta bort handtaget lyckades han minska antalt som insjuknade i kolera.  läs mer här

En annan spännande historia är den om hygienens betydelse, det var 1847, då läkare Ignaz Philipp Semmelweis funderade på sambandet mellan två olika förlossningsavdelningar på samma sjukhus. Den ena hade en dödlighet på ca 13 % i barnsängsfeber och den andra hade en dödlighet på ca 2 % . Det var så att den ena användes för utbildning av medicinstudenter och den andra för utbildning av barnmorskor. Medicinsstudenterna tränade också på att obducera , Ignaz Philipp Semmelweis kom fram till att de förde med sig smitta från obduktionerna in till förlossningssalen. Han beslutade att de var tvugna att tvätta händerna. Detta var innan man hade kunskap om bakterier och han kallade det ett okänt likämne.
 

Med hjälp av detektivarbete och samkörning av register har läkare sett att det faktiskt finns ett samband mellan väder och hjärtinfarkter.  Studien har letts av David Erlinge, överläkare på Skånes universitetssjukhus och Moman A. Mohammad, läkare på Skånes universitetssjukhus  läs mer här  I studien har man samkört mer än 274 000 hjärtinfarkter i Sverige (1998 - 2013) med väderdata från SMHI. Resultaten visar att vid dagar som har kallare temperatur, lägre lufttryck, höga vindhastigheter eller färre antal soltimmar ökar risken för hjärtinfarkt. Den som spelade störst roll var lägre lufttemperatur. Risken var 14 procent högre att drabbas av hjärtinfarkt vid 0 grader än vid 20 grader.  David Erlinge tipsar att  "Patienter med hög risk för hjärtinfarkt, till exempel äldre personer som haft hjärtinfarkt tidigare, kanske ska undvika att gå ut när det är riktigt dåligt väder eller åtminstone klä sig väldigt ordentligt så de håller sig varma"

Forskarna ska nu fortsätta och se om det finns samband mellan hjärtinfarkt och sportevent eller högtider. 

 


Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress