Konster att må bra

Ta hand om dina ögon
En av mina vänner Eila är synpedagog, hon har hjälpt mig med detta inlägg. 
Det är viktigt att att skydda ögonen från skadligt ljus, alltså att utomhus använda bra solglasögon. De ska vara CE-märkta och de ska ha UV filter. Eftersom om du köper mörka solglasögon utan UV-skydd lurar de dina pupiller att bli större och ögat blir då ännu mer mottagligt för de farliga UV-strålarna
Se även tips från råd och rön :"Solglasögonen ska vara så stora att de täcker ögonen ordentligt och vara kupade i formen, eftersom de då kommer närmare huden på sidan om ögonen. Det gör att det kommer in mindre ljus snett bakifrån. Det ljuset reflekteras annars i glaset och in i ögat. Säkrast är att undvika blå solglasögon, som kan släppa igenom skadligt ljus."

 Synsam har med hjälp av Novus gjort en undersökning som visa att endast 20% av föräldrar sätter solglasögon på sina barn , det är viktigt att göra det om man vill förebygga gråstarr i äldre dagar. Läs mer här. Ett annat sätt som man ska akta sig för att använda är att hänga en filt över barnvagnen eftersom det kan bli alldeles för varmt i vagnen. Ha hellre en hatt med brätte.
Man kan gärna vända sig till en optiker om man har frågor.

 Idag har moderna bildskärmar men även LED belysning kan ha ett kraftigt blått ljus. Blått ljus anses vara skadligt för ögat. Man kan skydda sig mot det blå ljuset genom filter i glasögonen, inte bara i solglasögon utan också i sina läsglasögon eller glasögon för skärmarbete).
Ställ gärna in "ögonvänligt läge" om det finns i din platta, mobil eller dator.  Att tänka på att ta pauser från bildskärmsarbete (mobiler, plattor, datorer o.s.v).  Titta upp då och då och fokusera längre bort. 
 
När man blir äldre har man större behov av belysning så ett tips är att se över belysningen i hemmet. Kanske behöver man byta någon lampa eller skaffa någon extra. 
Enkla hjälpmedel är ofta en god belysning och att ha bra kontraster när man t ex arbetar i köket och kan välja en mörk eller en ljus skärbräda för att få kontrast mot det man jobba med.
Behöver man lite förstoring så finns det förstoringsglas både med och utan belysning att köpa i flertalet butiker.  tex classe har den här
Förstoringslampa LED Northlight
Har man börjat se dåligt är det viktigt att besöka en optiker, de gör idag många undersökningar inte bara kontroll av synskärpan, man kan också vända sig till sin hälsocentral. De kan i sin tur skicka remiss till ögonmottagningen. 
Om synen blivit så dålig så att man fått problem att göra vardagliga aktiviteter så har man via ögonmottagningen möjlighet att få remiss till en syncentralen eller synrehabiliteringen där man bor. Där kan man t ex få olika hjälpmedel utprovade. se mer tips från syncentralen på saker att tänka på ute och inne 
 
 








Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress